IT-компанії, які відійшли від первісної ідеї і досягли успіху

16 січня 2017
Редакція
Існує мало прикладів компаній, яким вдається досягти успіху з першого разу, реалізувавши первісну ідею. Найчастіше стартапам потрібно перепробувати десятки варіантів розвитку, щоб знайти той, який "вистрілить". Тому сьогодні пропонуємо вам список з шести компаній, які досягли успіху тільки після того, як кардинально змінили ідею.

Nokia

У 1865 році гірський інженер Фредерік Ідестам заснував паперову фабрику на півдні Фінляндії - ця дата вважається початком історії компанії Nokia. Відчуваючи великий попит у цій сфері, в 1871 році Ідестам відкрив другу фабрику, яку назвав Nokia AB на честь річки Нокіанвірта.
 
У 1967 році відбулося злиття Nokia AB з компанією, котра виробляла гумові вироби Finnish Rubber Works, та фірмою з виробництва кабелів Finnish Cable Works. Уже на той момент остання вела активну діяльність у сфері електроніки. У 1962 році Finnish Cable Works створила перший в своїй історії електронний пристрій - аналізатор імпульсів для атомних електростанцій, а роком пізніше запустила виробництво радіотелефонів для армії і аварійних служб.
 
ain.ua

Результатом злиття трьох компаній став конгломерат Nokia Corporation, який займався виробництвом гумових виробів, кабелів та електроніки, переробкою деревини і виробленням електроенергії. У 1987 році Nokia випустила один з перших у світі мобільних телефонів Mobira Cityman і згодом довгий час була лідером цієї індустрії.

Nintendo

У 1889 році Фусадзіро Ямауті заснував компанію Nintendo Koppai, запустивши виробництво гральних карт. Перший продукт компанії, карти Hanafuda, досяг великої популярності в Японії. У 1953 році Nintendo вперше в країні почала виробництво пластикових карт і завдяки їхньому успіху почала домінувати в галузі.

Проте, в Nintendo вже на той момент звертали увагу на невеликі розміри цього ринку. У 1959 році компанія досягла домовленості з Disney і почала друкувати на картах зображення популярних персонажів. Завдяки цьому рішенню Nintendo вдалося залучити молоду аудиторію і підвищити продажі. У 1962 році на хвилі успіху компанія вийшла на IPO (перший публічний продаж акцій приватної компанії).
 
Вдале IPO дозволило Nintendo поекспериментувати в інших сферах. У 1963-1968 роках компанія почала виробництво іграшок, відкрила мережі готелів для коханців і магазинів з продажем фаст-фуду, а також запустила свою службу таксі. Проте, більшість експериментів компанії провалилися.
 
Тим часом інтерес до карткових ігор в Японії почав різко падати. У Nintendo скоротилися продажі, ціна акцій знизилася в 14 разів, і компанія вирішила зробити ставку на випуск іграшок - єдину успішну для неї галузь на той момент.
 
У 1966 році нова іграшка Ultra Hand стала хітом, завдяки чому Nintendo зуміла продати більше мільйона примірників. У той же час компанія почала придивлятися до індустрії відеоігор. Перших успіхів в цій галузі компанії вдалося досягти, коли вона забезпечила собі право на поширення в Японії першої в світі комерційної ігрової консолі Magnavox Odyssey.
 
ain.ua
 
У 1975 році Nintendo вперше в своїй історії випустила гру EVR Race, а в 1983 році розпочала продаж своєї першої ігрової консолі Famicom, яка незабаром була перейменована в Nintendo Entertainment System (NES) для міжнародного ринку. Консоль стала хітом в Європі і Японії, а гра Super Mario Bros, яку Nintendo випустила в той же час, стала однією з найпопулярніших ігор в історії.

PayPal

Компанія PayPal була заснована в 1988 році. Спочатку вона називалася Confinity і створювала захисне ПЗ для кишенькових девайсів. PayPal не досяг успіху в цій сфері і сфокусувався на створенні електронного гаманця для передачі грошей між подібними пристроями.
 
ain.ua
 
Коли компанія випустила першу версію продукту, її засновники отримали багато листів від користувачів, що використовують частину сервісу для оплати товарів на еBay. Одному із засновників, Марку Левчину, не сподобалася ця ідея. Тим не менше, через півроку компанія відмовилася від оригінальної концепції і зосередилася на обслуговуванні користувачів еBay. Завдяки цьому рішенню PayPal став найпопулярнішим сервісом для онлайн-платежів у світі.

Instagram

Додаток для обміну фотографіями Instagram, який спочатку називався Burbn, Кевін Сістром створив для того, щоб навчитися програмувати. Його ідея полягала в тому, щоби поєднати "Чекін" з сервісу Foursquare з елементами гри Mafia Wars. За час роботи над додатком Сістром додав у нього список завдань, систему нагород за прогулянки з друзями, можливість завантажувати фотографії і багато інших функцій.
 
ain.ua
 
Однак одного разу Сістром вирішив позбутися всього зайвого і зосередитися на головному: можливості завантажувати і обговорювати фотографії. Через кілька годин після запуску Instagram став найпопулярнішим безкоштовним фотододатком в App Store.

Flickr

Flickr був запущений в 2004 році, як додатковий інструмент до онлайн-гри Game Neverending компанії Ludicorp, який дозволяв користувачам ділитися фотографіями під час гри. Засновники компанії побачили потенціал в цій ідеї і відклали розробку Game Neverending, повністю зосередившись на розвитку Flickr.
 
ain.ua

Перша версія майбутнього фотохостингу називалася FlickrLive і представляла собою чати, де користувачі обмінювалися фотографіями в режимі реального часу. Пізніше розробники прибрали чати і зробили головною функцією сервісу можливість завантажувати фотографії та обговорювати їх з друзями. Це дозволило Flickr незабаром стати одним з найбільш відвідуваних фотохостингів у світі.

Reddit

ain.ua

Засновники Reddit Стів Хаффман і Алексіс Оганян хотіли запустити стартап, який би займався доставкою їжі по телефону, - саме з цією ідеєю вони подавалися в акселератор Y Combinator. Співзасновнику акселератора Полу Грему не сподобалася ідея, але сподобалися Хаффман і Оганян. Під час його розмови з кандидатами Грем сказав: "Ви повинні стати першою шпальтою інтернету". Так народилася ідея соціального новинного сайту Reddit, який зараз входить в топ-20 найпопулярніших сайтів у світі.

Джерело: ain.ua
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як перетворити звичайну квартиру на інтер'єр «з обкладинки»? 10 лайфхаків від дизайнера
Щодня ми гортаємо стрічку інстаґраму або Pinterest, милуючись стильними інтер'єрами в тематичних профілях. Розпочинаючи ремонт у себе вдома, намагаємося відтворити вподобане, але результат нерідко розчаровує.
Читати більше