Кидайте соцмережі: від цього залежить ваша кар'єра

20 серпня 2018
Vitaliy DeFranko
Тільки ледачий не висловлювався на користь або проти впливу соціальних мереж на життя їхніх користувачів. Вдалий твіт може призвести до того, що вашу компанію купить Microsoft, невдалий - наблизити перемогу на виборах самі-знаєте-кого. Кел Ньюпорт, американський вчений, доцент кафедри комп'ютерних наук в Університеті Джорджтауна й автор багатьох книг про побудову кар'єри, є затятим противником соціальних мереж. Свою точку зору він виклав у статті на The New York Times.
Я - вчений, який вивчає комп'ютерні науки, пише книги і веде блог. З демографічної точки зору, я мав би постійно використовувати соціальні мережі, але це не так. У мене ніколи не було аккаунта у жодній з них.
 
На даний момент це робить мене трохи диваком, але мені здається, більшість людей повинні наслідувати мій приклад і піти з мереж. З ними пов'язано багато проблем, починаючи від поганого впливу на суспільне життя і закінчуючи культурною тупістю, але аргумент, який я хотів би розвинути, більш прагматичний: потрібно йти з соціальних мереж, оскільки вони можуть зашкодити вашій кар'єрі.
 
Це твердження, звичайно ж, суперечить нашому розумінню ролі соціальних медіа в професійній сфері. Нам говорили, що важливо займатися своїм, так званим, "брендом у соцмедіа", оскільки це дасть доступ до нових можливостей і розвине мережу різнопланових контактів, яка знадобляться в роботі. Багато людей з мого покоління бояться, що без присутності в соціальних мережах вони стануть невидимі для ринку праці.
 
В недавній статті Ендрю Салліван згадував про той час, коли відчував себе зобов'язаним оновлювати свій блог щопівгодини. Здавалося, що кожен з Facebook-аккаунтом і смартфоном раптово став власником медіа-з-однієї-людини, а "колись недосяжний темп роботи професійних блогерів став обов'язковим для кожного".
 
Мені здається, це неправильний напрямок для розвитку. У капіталістичній економіці ринок віддає належне тому, що є рідкісним і цінним ресурсом. Соціальні медіа жодним чином не є тим або іншим. Будь-який 16-річний підліток зі смартфоном може вигадати хештег або перепостити вірусну статтю.
 
Ідея, що прийняття участі в цій малоцінній діяльності якимось чином додасть реальної цінності вашій кар'єрі - за природою своєю настільки ж сумнівна алхімія, як і ідеї, що лежать в основі будь-якого бізнес-шарлатанства і обдурювання.
 
Професійний успіх - це важка праця, але досягти його нескладно. Основою, майже без винятку, служить відточування своєї майстерності, і потім застосування її на користь людям. Ця філософія найкраще описується порадою, яку Стів Мартін давав новачкам-підприємцям: "Будьте настільки гарні, щоб вас не можна було ігнорувати". Якщо діяти згідно з цим правилом, все інше обов'язково вийде, незалежно від кількості фоловерів у вас в Instagram.


 
Популярна відповідь на подібного роду скептицизм полягає в тому, що використання таких медіа не може нікому нашкодити. На додаток до відточування своїх навиків і цінностей чому б не відкрити себе можливостям і зв'язкам, які надають соціальні мережі? У мене два заперечення з цього приводу.

По-перше, цікаві можливості та корисні зв'язки - не така рідкість, як припускають євангелісти соціальних мереж. У моєму власному професійному житті я вдосконалювався як вчений і письменник, і протягом цього процесу отримував все більш цікаві можливості, з часом їх стало більше, ніж мені було потрібно. На моєму сайті зараз налаштовані фільтри, які зменшують, а не збільшують кількість пропозицій.

Мої особисті дослідження успішних професіоналів підтверджують: це повсюдна практика. Ви стаєте більш цінним на ринку, і хороші зв'язки та пропозиції самі починають знаходити вас.

Для ясності: я не сперечаюся з тим, що нові можливості та зв'язки важливі. Я стверджую, що вам не потрібні соціальні мережі, щоб отримати їх.

Моє друге заперечення стосується ідеї про те, що соціальні мережі нешкідливі. Уявіть, що ви здатні концентруватися на складних завданнях, не відволікаючись - ця здатність стає дедалі важливішою у світі з економікою, котра все більше ускладнюється. Соціальні медіа послаблюють цю здатність, адже вони створені, щоби прив'язувати до себе. Чим більше ви використовуєте соціальні медіа саме так, як це уявляють їхні розробники - тобто постійно, і в робочий час - тим більше ваш розум навчається реагувати тільки на швидкі стимули при найменшій ознаці нудьги.

Як тільки цей умовний рефлекс закріпиться, стає складніше приділяти складним завданням повноцінну увагу, ваш розум просто не витримає такого період часу без "дози". Якщо чесно, частково моє заперечення соціальних мереж полягає саме в цьому страху - втратити здатність до максимальної концентрації. Адже саме ця здатність дозволяє мені заробляти на життя.

Ідея ввести в своє життя сервіс, спеціально розроблений для відволікання уваги, лякає мене так само, як ідея почати курити - професійного атлета. І якщо ви серйозно ставитеся до своєї роботи, вас вона теж повинна турбувати.

Заперечення проти ідеї нешкідливих для кар'єри соціальних мереж в моєму випадку пов'язані з загальною стурбованістю тим світоглядом, в якому така ідея могла зародитися. Самовідданий розвиток свого бренду в соціальних мережах - це фундаментально пасивний підхід до професійного розвитку.

Це відволікає вашу увагу і витрачає ваш час на спроби переконати світ у тому, що ви важливі, замість того, щоб насправді займатися чимось важливим. Перше - спокусливо, особливо для поколінь, які виросли на цьому посланні, але ця ідея може бути руйнівною і контрпродуктивною.

Більшість соціальних мереж найпростіше описати як збіговисько примітивних розважальних сервісів, які зараз дуже успішні. Читати їх весело і кумедно, але ви обманюєте себе, якщо думаєте, що пости або лайки в соціальних мережах - це продуктивний спосіб витрачати час.

Якщо ви серйозно налаштовані на те, щоб вплинути на світ, вимкніть смартфон, закрийте вкладки в браузері, закочуйте рукави і бігом працювати!

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

usik64 usik64 26 листопада 2016
Соціалки, то як будь-яка залежність: можеш себе контролювати, випий келих для апетиту; знаєш, що не можеш зупинитися на н-ному келиху, нєфіг пити.
usik64 usik64 26 листопада 2016
Шо тут з режимом редагування??
Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше