Місто, де тебе чекають: Умань

10 травня 2017
Dmytro Kovalenko
Останні дні цьогорічного квітня ще довго надихатимуть яскравими спогадами дванадцятьох активістів-медійників з усієї України, котрі вибороли своє право на участь в туристичному проекті "Uman Travel".

"Uman Travel" – ініціатива талановитої журналістки Юлії Похолюк. За її словами, такий проект має за мету показати Умань з різних боків, які зазвичай нечасто висвітлюються на сторінках всеукраїнських видань чи у сюжетах рейтингових телеканалів. Саме тому за підтримки місцевої влади та бізнесу була розроблена насичена триденна програма для журналістів, конкурсний відбір до якої можна б було порівняти зі вступом у престижний університет.

Перлина Черкащини вміє дивувати і запрошує гостей!

У порівнянні з сучасними мегаполісами, Умань – місто з не менш багатою історією, загадковими місцями та своїм неповторним колоритом. На думку дослідників, його назва можливо походить від назви річки Ума, яка згадується в літописі Супрасльського монастиря 1497 року. Вже як містечко Умань вперше описується у судовому документі 1616 року. Непростій і трагічній долі цього мальовничого краю присвячені різні наукові та художні праці. Говорячи про сьогодення, туристичний потенціал 86-тисячного населеного пункту можна охарактеризувати прикметником "унікальний". Про пріорітети розвитку Умані команда учасників проекту "Uman Travel" мала змогу говорити з міським головою Олександром Цебрієм:
 
 

Але розмови в чиновницьких кабінетах не можуть розкрити всю багатогранність зазначеної теми і тому, ми, так звані "ревізори", вирушаємо на перевірку туристичних цікавинок міста.

Уманський Національний дендрологічний парк "Софіївка"

Без сумніву, першим пунктом зупинки потенційного туриста буде Уманський Національний дендрологічний парк "Софіївка". Масштаби та краса побаченого вразять навіть зовсім черствих на емоції, а історія кохання Станіслава та Софії варта екранізації у кращих традиціях голівудського кіноматографу. Хтось співав про діаманти як найцінніший подарунок для дам. Спростовую це хибне твердження. "Софіївка" - ось справжній приклад незліченного багатства та мегалюбові. 
 

Лише члени елітного клубу "Форбс" мають змогу подарувати щось подібне своїм музам у XXI столітті. А нас, звичайних смертних, навіть ціни на крихітні діаманти лякають. Та не варто пригнічуватися, вихід є. Кохана зрадіє приємним словам, букету ромашок та вхідному квитку до легендарного парку. Навіть її мама буде непроти розділити з вами таку поїздку.

Графік роботи: з 9.00 до 18.00.
Вхідний квиток для дорослого – 40 грн.
Вхідний квиток для дитини – 25 грн.
Вартість екскурсії – 30 грн. (дорослі), – 20 грн. (діти).
Катання на човні підземною річкою "Ахерон" – 40 грн. (дорослі), 20 грн. (діти).

Могила цадика Рабі Нахмана Брацлавського

Місце поховання цадика Рабі Нахмана Брацлавського в Умані є найшанованішою святинею для прибічників хасидизму (містичного відгалуження юдаїзму).
 

Близько трьох десятків тисяч послідовників даного вчення прибувають з усього світу до Умані напередодні єврейського Нового Року (Рош Ха-Шана). Згідно з їхніми уявленнями, попри набуті гріхи, таке паломництво дарує шанс на спасіння.

Відвідали основні приміщення комплексу. Присутні прочани надали свій дозвіл на фото та відеозйомку.

 

Цікаві кадри мого авторства:  www.facebook.com/D.Kovalenko1991

У цьому місці панує ну зовсім незвідана енергетика, інша реальність. Здається, що ти стаєш частиною якоїсь таємної спільноти зі своїми законами та правилами поведінки. Раджу не оминути увагою.

На всі локації вхід безкоштовний.

Уманський краєзнавчий музей

Уманський краєзнавчий музей знаходиться в приміщенні, що вважається найкращим взірцем стилю модерн кінця XIX – початку XX століття і є одним з найстаріших в Україні. Під час організованої для нас екскурсії історик Владислав Давидюк детально розповів про життя рідного для нього краю у різні часові періоди.
 

Також, під керівництвом директора музейної установи Наталії Білоус нам пощастило пізнати ази писанкарства та техніку декорування предметів – декупаж.
 

В експозиції Уманського краєзнавчого музею представлено безліч унікальних експонатів, споглядання яких дає не тільки відповіді на поширені запитання, а й естетичну насолоду.

Музей пропонує екскурсії містом за маршрутами: "Умань: сьогодення і минуле", "Стара Умань", "Умань у Другій Світовій", "Музеями міста Умань", "Умань – студентське місто", "Умань і хасиди".

Вхідний квиток – 5 грн. (учні початкових класів), 10 грн. (учні старших класів, студенти), 15 грн. (дорослі).
Вартість екскурсії – 50 грн./год. з групи.
Екскурсія містом – 50 грн./год. з групи.

Монастир Василіанів

"Таємничими підземеллями монастиря Василіанів" - таку назву має туристичний маршрут, який минулого року вперше організували співробітники Державного історико-архітектурного заповідника "Стара Умань". 

Дослідження підвальних приміщень монастиря розпочалося більше чотирьох років тому. Ну а тепер при вході в підземелля туристів зустрічає загадковий монах у келійному одязі, який розповість про життя послушників діючого у XVIII ст. монастиря.

 



Відео, яке зняв мій колега:
 

Після захопливої екскурсії служитель Бога з широкою посмішкою представляється Володимиром Шварцманом, відомим уманським етнографом. 

Графік роботи: з 8.00 до 17.00, вихідні – субота, неділя.
Вартість екскурсії "Таємничими підземеллями Василіанського монастиря" – 20 грн. (дорослі), 10 грн. (діти).

Мистецька майстерня діда Панаса і Тараса

ДНК української нації – її традиційні ремесла. Розуюмічи це, працівники "Мистецької Майстерні діда Панаса і Тараса" намагаються залучити якомога більше молоді до вивчення стародавніх занять наших предків. Великого задоволення коштує спостерігання за вправністю рук гончара Миколи Дехтярчука, який всього за 10 хвилин з шматка глини виліплює чудовий глечик. А під наставництвом коваля Віктора Богоявленського учасник нашої команди, гарно попітнівши, викував собі на згадку сувенірний гвіздок.
 

Графік роботи: з 8.00 до 17.00, вихідні – субота, неділя.
Відвідування "Майстерні діда Панаса і Тараса" – 10 грн.
Майстер-клас з гончарства – 60 грн.

Легедзино. Заповідник "Трипільська культура"

Заповідник являє собою 11 трипільських поселень загальною площею 2040 га в Тальнівському, Уманському та Звенигородському районах Черкащини. Відвідувачі музею зможуть відчути себе сучасниками давньої епохи та ознайомитися з реконструйованим трипільським житлом, долучитися до процесу виготовлення керамічних виробів з нанесенням на них своєрідного орнаменту.
 

Вхідний квиток: дорослі – 20 грн., діти та пенсіонери – 10 грн.
Вартість екскурсії для групи – 200 грн.

Небо Умані

Програма нашого візиту до Умані передбачала надання можливості оглянути місто з висоти пташиного польоту, а точніше – з кошику повітряної кулі. На превеликий жаль, погода внесла свої серйозні корективи і ми обмежилися інформативним діалогом із засновником повітроплавного товариства "Монгольф’єр" Сергієм Скалько. Досвідчений пілот розповів про своє захоплення та оцінив рівень розвитку повітроплавства в Україні. Наприкінці зустрічі двоє найактивніших учасників проекту "Uman Travel" отримали у подарунок сертифікати на політ у будь-якому місті України, де є представництво компанії пана Сергія.
 

Напій Богів

Уманський національний університет садівництва зустрів нас не лише лекцією про корисність вживання вина, а й приємним частуванням. Анастасія Юхимівна Токар, професор кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів, представила 11 зразків незрівнянних вин: "Яблучний аперитив", "Полянське", "Агрусове міцне", "Порічкове міцне", "Чорносмородинове міцне", "Суничне", "Вишневе десертне", "Ожинове десертне", "Дивосад купажне", "Уманське оксамитове" та "Мускатний аромат". Процес дегустації передбачав оцінку таких показників як прозорість, забарвлення, букет, смак і типовість.
 

Пані професор зазначила, що денна оптимальна кількість споживання вина становить 150 мл на особу.

Скажіть дієті "ні" - Ви в "Українському селі"

Ресторан-музей "Українське село" дозволить відчути себе героєм улюбленого для мільйонів мультика "Жив-був пес". Ви як той голодний вовк знищуватимете всі харчі на своєму шляху. І під стіл лізти не потрібно.
 
Ресторатор Олег Бричук пригощав нашу команду неймовірною кількістю наїдків, поділився історією створення закладу та допоміг встати із лави після ситної вечері.

Фарширований зеленню карп та вареники з м’ясом ще досі навідують мене у приємному сні.

Ресторан-музей "Українське село", село Сичівка, траса Умань-Вінниця, 519 кілометр, Черкаська область, Христинівський район.

Прощаюсь, але повернусь

Насичені вихідні, проведені на багатолюдних вулицях Умані, стали черговим підтвердженням унікальності нашої Батьківщини. Природа, працьовиті люди, дотримання вікових традицій – ось справжня формула української мрії. Нам дійсно є що показати світові.
 



Висловлюючи велику подяку усім, хто був причетний до організації проекту "Uman Travel", хотів би побажати міцного здоров’я та сил в реалізації подальших амбітних планів. Умань – місто, де тебе чекають.

______________________________________
Дмитро КОВАЛЕНКО, учасник проекту "Uman Travel"
Фото: Валентин ВАЙC
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Як запобігти крадіжкам у магазині
Світ роздрібної торгівлі швидко розвивається, і коли ви керуєте величезною кількістю запасів, безпека стає важливою увагою. Крадіжка, вандалізм та шахрайство — це лише деякі проблеми, з якими стикаються роздрібні магазини щодня.
Читати більше