Найкращі книги року українською

11 січня 2017
Редакція
У школі багатьом з нас давали список книг на канікули. Хтось читав все від початку до кінця, хтось задовольнявся скороченим варіантом в ніч перед уроком. Коли ми виросли, наші канікули значно скоротилися, але список літератури став більш бажаним. Якщо вам випаде кілька вихідних днів, пропонуємо хоча б кілька годин провести в ліжку (на дивані, в поїзді або літаку) з книгою.
 
Автори сайту thedevochki.com попросили чотирьох українок вибрати найкращі книги року, які, можливо, допоможуть вам скласти власний перелік must read.

Катерина Бабкіна (письменниця)

thedevochki.com
Фото Діма Гавриш

Ukraine The Best

Ukraine The Best - це арт-бук та енциклопедія сучасної української культури одночасно. Облік тих, хто зараз живе і формує наш творчий простір у реальному часі – композитори, саунд-продюсери, письменники, видавці, ілюстратори, художники, балетмейстери, електронники-діджеї, сучасні скульптори і ще багато людей, про яких ми зараз не знаємо, а ними потрібно захоплюватися. П’ять кілограмів таких людей. До дорогого видання в комплексі розроблено безкоштовний і якісний, інформативний та красивий сайт. Я багато дізналася з цієї книжки про те, що любити і чим захоплюватися.
 

yakaboo.ua

"Як писали класики". Ростислав Семків book (pabulum)

"Як писали класики" - ддебют нового видавництва, забули подекуди поля і трошки перестаралися з версткою, але який же веселий і пізнавальний, а головне – простий і людською мовою написаний текст. У нас майже немає нормального сучасного нон-фікшена. Оце я так розумію, ми спостерігаємо, як він пробиває собою асфальт і починає з’являтися.
 

cultprostir.ua

"Щасливі Голі Люди". Катерина Бабкіна (Книги - XXI)

 – так, я дійсно пишу тут про свою книжку "Щасливі Голі Люди", вам не здалося. Вона болісна, хоча й де-не-де смішна. Над нею плакали такі люди, яких ви бачите по телевізору чи в інтернеті і думаєте, що вони востаннє плакали у 4 роки. Власне, реакція людей на цю книжку мене сильно змінила – такі однакові речі нам всім болять, такі однакові речі багато нам важать, такого однакового кольору в нас усіх – таких різних – у серці кров.
 

yakaboo.ua

Оксана Павленко (головний редактор thedevochki.com)

thedevochki.com

"Чорний - це колір". Грізелідіс Реаль (Книги - ХХІ)

Купила "Чорний - це колір" під час презентації у Львові і потім не відривалася від неї ні під час прогулянок містом, ні дорогою додому. Роман не для масового читача - занадто реальний, а реалії в ньому не найсолодші. Книга про жорсткість, бідність, голод, насильство і проституцію, погодьтеся, сподобається не всім, але це захоплюючий твір, який не відпускає з першої сторінки.
 

thedevochki.com

"Долі та фурії". Лорен Ґрофф (Наш Формат і Кнголав)

"Долі та фурії" позиціонують як одну з улюблених книг Барака Обами, нагадують, що вона увійшла в списки найкращих від Amazon, Washington Post, Time і т.д. Настільки втішні та гучні характеристики мене часто лякають, але обкладинка книги стала одним з вирішальних чинників для прочитання. Багатоступінчастий роман про те, що все не так, як вам здається з першого погляду, - книга для відпочинку від метушні, тому що занурює в світ сім'ї драматурга Ланселота, і ви разом з автором намагаєтеся знайти правду в цій заплутаній історії.
 

thedevochki.com

"Тигролови". Іван Багряний (Основи)

Не знаю, наскільки чесно давати в список "Тигроловів", але це видання здається мені дуже важливим. Ставлення мого покоління до української літератури часом зіпсоване шкільною програмою, яка могла вбити навіть заслужені шедеври. Тому круто, що видавництва повертаються до теми. Все ж більшість з книг, що нам давали в школі, необхідно читати в дорослому віці. Сподіваюся, що незабаром вийде і нове видання "Міста" Підмогильного - тому що для мене це найкраща українська книга.
 

thedevochki.com

Ірина Славінська (журналістка)

фото Дмитро Ларін
thedevochki.com

"Я - Малала". Малала Юсуфзай (Наш Формат)

"Я - Малала" - автобіографічна книжка про життя дівчинки-підлітка в Пакистані до і після приходу "Талібану". У центрі уваги сюжет про те, як релігійні фундаменталісти перешкоджають можливості дівчат отримувати освіту. Звернімо увагу, що схожі рухи проти освіти для жінок існують не лише в мусульманських країнах, але всюди, де при владі перебувають фундаменталісти.
 

thedevochki.com

"Забуття". Таня Малярчук (ВСЛ)

"Забуття" - цікава мандрівка на початок ХХ століття, зокрема, в часи громадянської війни в Україні, що відбувається крізь свідомість нашої ровесниці з ХХІ століття. Мені сподобалося, що пізнання історії відбувається через призму особистого досвіду – пізнання нового-старого стає інструментом подолання любовних травм і амнезії. І важливий образ старих газет: таких недовговічних, одноденних, але таких цінних, як вмістилище пам’яті.
 

thedevochki.com

"Чорний - це колір". Грізелідіс Реаль (Книги – ХХІ, переклад Ірини Собченко)

"Чорний - це колір" – особливий книжковий проект. Ірина Собченко знайшла, переклала та допомогла помістити в контекст письменницьку фігуру, котра в звичайних умовах українського книговидання залишилася би на маргінесах. Але Грізелідіс Реаль знайшла свою перекладачку та зазвучала українською. Тож тепер є можливість прочитати автобіографічний роман, який прикидається текстом про проституцію, але насправді є романом про владу, контроль, лицемірство та любов.

Таня Кисельчук (головний редактор bit.ua)

thedevochki.com

"Брама Європи". Сергій Плохій ("Клуб сімейного дозвілля")

"Брама Європи"- тому що потрібно знати історію своєї країни. Книга цікаво і доступно розповідає про історію України з часів Геродота до подій на сході країни сьогодні. До речі, в Гарварді, де викладає автор
"Брами Європи" Сергій Плохій, його називають Михайлом Грушевським.
 

thedevochki.com

ДНК ("Клуб сімейного дозвілля")

ДНК - тому що це найкраща прозова книга цього року, зіткана з семи іменитих письменників: від Жадана до Винничука.
 

thedevochki.com

"Баборня". Мирослав Лаюк (ВСЛ)

"Баборня" - тому що це перший роман про 70-ті роки, тому що це чи не вперше молодий письменник (26 років) вибирає головною героїнею жінку похилого віку (71 рік). І тому що в романі є Софія Ротару.
 
thedevochki.com
 
Джерело: thedevochki.com
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Цікаве занурення у новий виток пристрасті через роки: рекомендації, як розпалити знову вогник пристрасного кохання
Невирішені конфлікти та непорозуміння можуть стати перешкодою. Навчіться вислуховувати один одного, виражати свої почуття та домовлятися про компроміси. Розв'язання конфліктів буде сприяти покращенню вашого зв'язку та підтримувати пристрасть.
Читати більше