Скільки може платити Україна за обрання дрібних істот для великої ролі?

17 жовтня 1659 р. у Переяславі гетьман Юрій Хмельницький взяв участь у Генеральній військовій раді, організованій князем Олексієм Трубецьким. На раді були відсутні правобережні полковники, основну масу становила старшина промосковської орієнтації з Лівобережжя. Гетьман мав малий супровід, тому козаки опинилися в оточенні 40-тисячного московського війська.

На раді Ю. Хмельницького знову обрали гетьманом, після чого Трубецькой змусив його підписати козацько-московські Переяславські статті, що означало розрив Гадяцької угоди 1658 року з Річчю Посполитою і суттєво звужували автономію козацької України у складі Московської держави. 

Переяславські статті складалися з 19 пунктів, вони містили низку суворих обмежень самоврядування. Документ зміцнив позиції Московії в Україні. Статті передбачали:
  • Заборону козакам самостійно переобирати гетьмана без дозволу царя.
  • Обов'язкове затвердження кандидатури гетьмана московських урядом.
  • Заборону гетьману здійснювати дипломатичні відносини із іноземними державами.
  • Заборону козакам самостійно вступати у війну або надавати третій стороні військову допомогу.
  • Обов'язок гетьмана посилати військо на перший виклик царя.
  • Скасування компанійських полків, гетьман позбавлявся права знімати старшину з посади без вироку військового суду або згоди старшинської ради.
  • Розквартирування московських гарнізонів і воєвод у Переяславі, Ніжині, Брацлаві та Умані за кошти українського населення.
  • Підпорядкування Київської митрополії Московському патріарху; заборона приймати посвяту від Константинопольського патріарха.
Крім цього статті передбачали видачу Москві усієї родини Виговського, котрого царський уряд вважав зрадником.

Отак заплатила Україна за обрання замалої істоти для великої ролі.

   
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше